Tartalom jegyzék


Baranta, Böllön, Buhurt

Három kevéssé ismert szó, három kevéssé ismert sport, de három dolog ami minden küzdeni szeretőnek - vágyónak az álma lehet.

 

A KIM KSE új küzdősport termében immár fél éve várja a küzdeni vágyókat egy tetőtől talpig magyar, és utolsó cseppjéig harcias sport edzése. 

 

 

A Koppány Vezér Baranta Böllön szakosztálya.

 

 

Hogy mi is a Böllön? A Böllér böllérkedik, tehát a lehető leggyorsabban, a lehető legkisebb erőbefektetéssel megöli a levágásra szánt állatott. A böllön pedig böllönködik, csak nem állatokat öl, hanem a tudását harcban ember ellen alkalmazza. Tehát a lehető leggyorsabban, a lehető legkisebb erőbefektetéssel legyőzi ellenfelét.

 

Ehhez pedig a hagyományban fennmaradt ősi magyar, kun, hajdú, mongol, és a legeredményesebb „harcművészeti” technikákat alkalmazza.

 

Minden Csütörtökön Baranta – Böllön edzés 

a KIM KSE tornatermében a  

Báthory utca 12 sz. alatt 19 órától.

 

Vezető edző:

Nagy Zoltán Baranta Világkupa győztes

Többszörös Böllön Bajnok, az Orsz. Baranta Szöv. Alelnöke.

 

Foglalkozás Vezetők:

Dobó József, Gerlics Dániel, Szabó László

 

Egy sport, ami csak a feladást ismeri.

 

És sportolók, akik a feladást nem ismerik.

 

Ahol a győztes és vesztes egyként meghall a küzdelemben, és újjászületik a végén.

 

Ahol a hit, a tudás, az akarat, az erő és az állóképesség együtt fejlődik.

 

 A Böllön a Baranta Hagyományos Magyar Fegyveres Harcművészet pusztakezes és földharcos technikáinak és szakágának elnevezése. Erősen támaszkodik a fennmaradt történeti – katonai leírásokra, és a népi kultúra fegyveres és pusztakezes elemeire.

   Így alap mozgás és fogáskészletében megtalálhatók a pusztai népek legénykedései, a hajdú és a kun birkózás alapelemei, valamint a modern harcművészetekben is megtalálható technikák. Tanulása során megismerkedünk a mongol sasbírkozáshoz hasonló ővbírkozással, mely szabályai szerint mindenki számára ajánlható, inkább a harckészséget, és akaratot fejlesztő a szakralitásra épülő birkózási forma.

 

   Ahol olyan fogásokat ismerhetünk meg, mint a mongol fejfordítás, az avar ló, a hajdúkötöző, hogy végül megmérkőzhessünk egymással életre – feladásra súlycsoport és korcsoport nélküli viadalokon.

   A böllönben megkülönböztetünk az alkalmazott lehetőségek szerint egy, másfél, két és háromrovásos böllönt. Ahol már nem csak a fogások, hanem az ütés – rúgások is megjelennek, majd végül a háromrovásos böllönél már a fegyveres küzdelem is.

Így végül megvalósul minden gyerek álma, és részesei lehetünk a felnőttek igazi próbájának, a fegyveres-páncélos küzdelemnek, a 3 rovásos böllönnek, vagy buhurt-nak.

 

Várunk mindenkit szeretettel, aki érdeklődik a Magyar Hagyományos Fegyveres (és pusztakezes) Harcművészetek iránt, minden csütörtökön 19 órakor.

 

(a félreértések elkerülése véget, lányok is járnak, őket is várjuk J, és nem csak pusztakezes, hanem a baranta eszközös, fegyveres (íj, lándzsa, ostor, kard, szabja, fokos, dobó és szúró kés valamit további 18 fegyvernem) harcismereteinek elsajátítására is. )

Jelentkezni, érdeklődni lehet:

Dobó József   szakal006@gmail.com

06-70/392-05-16

Vagy a helyszínen.

 

Barantás edzés időpontok
 • KMO tornaterme:
  1191. Kispest Szabó Ervin u. 3
  Hétfő 18:00 - 20:00
  Szombat: 16:00 - 18:00

  1192 Kispest Üllői út. 243
  Péntek: 18:00 - 20:00
Megnyílt a csillagösvény íjászpályánk!!
 • Minden íjászkodni szeretőt szeretettel várunk a hét minden napján 10-22 óráig
  1191. Kispest Szabó Ervin u. 37
  Előre bejelentkezés szükséges
  Információ a 06-70/392-05-16 telefonszámon