Tartalom jegyzék


Wass Albert Maraton 2016

Ismét megtartottuk mi is Wass Albert maraton kispesti állomását, csatlakozva az immár kilencedik alkalomhoz.
Idén újra megnyílt a kapu, és a betérő vándor 25 órán keresztül hallgathatta, olvashatta fel azokat a gondolatokat, amelyeket magyar íróóriásaink, vagy épen már nevüksincsen népi alkotóink reánk hagytak.
 
Nem törekedtünk a tavalyi megismétlésre, mert minden nap egyedi, így most a megnyitó műsor, a nemzeti és baranta himnusz eléneklése, és a kezdeményezők levelének felolvasása után egyből felolvasással kezdődött. 
 
 
 
Meg is adta az alaphangot a Kicsi Anna fájdalmas története.
 
 
 
 
 
 
 
Utána Szakács Adrien szavalta el Arany János egyik balladáját, amivel első-helyezett lett a szavaló versenyen, majd sorban mindenki hozzáadta kedvenc sorait a felolvasáshoz.
 
 
 
 
Emberek jöttek mentek, a szó azonban kifogyhatatlan volt. S éjfél után, hogy ne csak búslakodjuk, s mert a gyerekek már aludni tértek, a székely erotikus népmesék is előkerültek, felvidítva a közönséget.
 
 
 
Másnap csendesedve várta a terem a látogatókat, és nagy örömünkre testvér közösségeink, a Rákosmente baranta, Az üllőiek, és a Köbányaiak is meglátogattak minket.
 
 
 
Köszönjük mindenkinek aki rész vett a felolvasáson a részvételét, és biztatunk mindenkit, hogy jövőre jöjjön.
 
Áldás
 
Szakál
 
 
A Kezdeményezők levele.
 
Isten Hozta Vendégeinket a kilencedik Wass Albert-felolvasáson a Kárpát-hazában és a Tengerentúl!
 
A magyar összefogásra épülő szépirodalmi ünnep idén is ezreket mozgat meg, összesen 68 közösség  vállalta, hogy együtt idézi meg az erdélyi író és más magyar írók, költők műveit. Köszöntjük a felolvasók körében a tengerentúlról csatlakozó Los Angelest, New Yorkot és Calgaryt, Erdélyből Koltót és Nagybányát, Felvidékről Érsekújvárt, Délvidékről Zentát, Kárpátaljáról Ungvárt, továbbá a belső-magyarországi helyszíneket: Pomázt, Nyírbátort, Szegedet, Veszprémet, Baját, Kiskunfélegyházát, Encset, Jászfényszarut, Pécsváradot, Pécset, Lakitelket, Sárospatakot, Pilisvörösvárt, Nagykanizsát, Újpestet, Rákoscsabát, Kisgyőrt, a több helyszínnel belépő Ózdot, Csetényt, Keszthelyt, Zentát, Gyöngyöst, Szalafőt, Hajdúszoboszlót, Harsányt, Tapolcát, Üllőt, Miskolcot, Kispestet, Debrecent, Ostorost, a budai II. kerületet, Kaposvárt, Törökszentmiklóst, Siófok mindkét helyszínét, Péterit, Kecelt, Egert, Dunaújvárost, Székesfehérvárt, Hódmezővásárhelyt, Pápát, Ceglédet, Kecskemétet, Dombóvárt, Sátoraljaújhelyt, Pécs-Vasast, Bátonyterenyét, Dunaharasztit, Csornát, Ráckeresztúrt, Zalaegerszeget, a budapesti VI. kerületi felolvasó kört, Ballószöget, Püspökladányt, Zalaszabart, Kalocsát, Karcagot és a Pilisben felolvasó Pilis-Hargita vándorokat!
 
Az első felolvasás után azt írtuk, az Író hazatért, angyali kíséretben jött haza Kárpát-medencébe. Ez most is így lesz, sok száz ember szeretete, figyelme, szívből jövő szavai, érzései, gondolatai megnyitják számára az égi csatornákat, és újra velünk lehet szeretett Kárpát-hazájában. Szét fog nézni, és azt fogja mondani örömmel a tekintetében, a legfontosabb dolog rendben van! Ez a több ezer ember tudja, hogy kik vagyunk! Tudja, hogy a Szent Korona népe vagyunk, tudja, hogy Attila és Csaba népe vagyunk, tudja hogy Hunor és Magyar népe vagyunk, és tudja, hogy Nimród utódai, Árpád ivadékai vagyunk! Tudja, hogy mi magyarok vagyunk a lovasíjász nemzet! Mi vagyunk a rovásírás tudói, ezer titok és ezer csoda őrzői és működtetői! És egyre több magyar tudja, hogy nem túlélni, hanem ragyogni jöttünk erre világra és ebbe a hazába! Mindez nagyon fontos, mert minél közelebb kerül önmagához az öntudatát visszanyerő magyarság, annál közelebb kerül a sorsa megoldásához. Lehet, hogy eleinte ezt csak ezrek látják tisztán, tízezrek érzik, százezrek inkább sejtik, és milliók még ébredés előtt vannak. De nem a létszám a lényeg, ahogy a Hagyaték című regény is tanítja, hanem az hogy a nemzet legjava végezze a feladatát!
 
Ha az Író a fizikai valójában is visszatérne erre 25 órára néhány dolog mellett nem menne el szó nélkül. Megmondaná nyíltan az ő szokott őszinteségével, hogy 2016-ban ártatlan székely-magyar állampolgárokat tartanak börtönben Bukarestben úgy, hogy az állítólagos bűnük bizonyítékait sem hozzák nyilvánosságra. És biztosan megkérdezné, hogy miért nem lépünk fel nagyobb létszámban ez ellen. Kimondaná, hogy az erdélyi magyarságot egyre erősödő támadások érik az önrendelkezési törekvései miatt, és azt is, hogy a háborús helyzet sújtotta kárpátaljai magyarság a jelenleginél sokkal nagyobb segítségre szorul. Ha lenne egy picivel több ideje, biztosan kifejtené, hogy az egész Kárpát-medencében a helyi közösségek, családok kezébe kell adni a földet és a természeti kincseket, ahhoz hogy bőség, egészség és gyarapodás legyen a jövőnk! És azt is, hogy sokszorosára kell növelnünk az összefogást, mert a körülöttünk egyensúlyát vesztett világ alaposan próbára tesz majd minket!
 
Abban is biztos vagyok, hogy a gondjaink, hiányosságaink és feladataink felsorolása után újra befelé és felfelé, végtelen erőforrásaink felé terelné a figyelmünket, ahogyan azt legnagyobb műveiben is oly sokszor megtette. És azt kérné, hogy gyújtsuk meg ma este azt a bennünk elrejtett gyertyát, adjuk össze a lángokat, és legyen belőle akkora tűz, ami az egész magyarságot, az egész Kárpát-hazát átöleli és azon is túl elér minden magyart! És legyen az a hatalmas láng biztató, reményt adó fény más nemzetek számára is!
 
Kívánjuk minden kedves vendégünknek, hogy váljon részesévé, egyben alkotójává ennek a közös töltekezésnek, a közös tűzgyújtásnak! Még egyszer köszönjük mindenki unkáját, részvételét és figyelmét az összefogásban!
 
Szeretettel
Hegedűs Gergely András
országos kezdeményező

Barantás edzés időpontok
 • KMO tornaterme:
  1191. Kispest Szabó Ervin u. 3
  Hétfő 18:00 - 20:00
  Szombat: 16:00 - 18:00

  1192 Kispest Üllői út. 243
  Péntek: 18:00 - 20:00
Megnyílt a csillagösvény íjászpályánk!!
 • Minden íjászkodni szeretőt szeretettel várunk a hét minden napján 10-22 óráig
  1191. Kispest Szabó Ervin u. 37
  Előre bejelentkezés szükséges
  Információ a 06-70/392-05-16 telefonszámon